пʼятниця, 15 травня 2020 р.

15 травня, п'ятниця. 6 клас, спецкурс

В зошити записуєте
П'ятнадцяте травня
Дистанційне навчання
Задачі на використання таблиць

    Сьогодні ми з вами розв'язуємо задачі на порівняльні висновки. Такі задачі ми розв'язували на попередніх уроках за допомогою таблиць. Сьогодні розглянемо інший спосіб - на побудову генеалогічного дерева. Для цього подружжя треба розмістити в овалі, а стрілочками будемо вказувати їхніх дітей (у прямокутнику).
   
   Задача. У Зої і Миколи дроє дітей: Вадим і Марина, а у Віктора та Віри - троє: Назар, Валерій і Ніна. Назар, коли настав час, одружився з Мариною, і в них народилося двоє синів: Юрко та Сашко. Ніна Вікторівна викладає в Юрка математику.Ким доводиться Юрку брат Ніни Вікторівни Валерій Вікторович?
Розв'язання
   Побудуємо генеалогічне дерево відповідно до умови задачі ( добудуйте у цьому дереві прямокутники та овали)

Юрко          Сашко

Вадим              Марина і Назар          Ніна            Валерій

Микола і Зоя                       Віктор і Віра

Бачимо, що Валерій Вікторович - дядько Юрка.
Відповідь. Дядьком.

     Спробуйте розв'язати наступну задачу, використовуючи генеалогічне дерево.
 Задача. У сім'ї Антона та Марії двоє дітей - Катерина й Іван. Близнюки Петро та Микола - сини Максима та Віри. Юля - рідна сестра Віти, яка є дочкою Віктора й Ольги. Коли Петрові виповнилося 25 років, він одружився з Катериною, і в них народилися Зіна та Яна. Микола одружився з Юлею. У цієї пари народилися двійнята Ніна та Семен. Допоможіть розібратися, ким доводиться Семен Зіні, а Яна Миколі?

  Спробуйте розв'язати задачу у вільний час.

Немає коментарів:

Дописати коментар